Op tijd beginnen met studiekeuze geeft rust bij puber!

Is jouw puber soms onzeker? Dat hoeft op zich geen reden te zijn voor bezorgdheid, alleen zien we ze zo graag blij en gelukkig. Onzekerheid hoort er tot op zekere hoogte bij in de puberteit.
Het is een periode van grote veranderingen op allerlei vlakken:

* Invloed van vrienden; het wordt steeds belangrijker om ‘erbij te horen’, goedkeuring en bevestiging uit de groep zijn ook zeer belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde.

* Focus op uiterlijk; onzekerheid over hun veranderende lichaam, social media werkt daarbij niet bevordelijk voor het zelfvertrouwen.

* Nieuwe omgeving; middelbare school of vervolgopleiding met een presentatie voor een groep of stage. Dit kan twijfels oproepen: ‘Kan ik dat wel?, Durf ik dat wel?, Wat als ik het verpruts?

* Verwachtingen van ouders; er wordt veel van pubers gevraagd qua planning en organisatie. Negatieve reacties zorgt ervoor dat ze geloven dat ze het nooit goed doen, niet goed genoegd zijn.

Wat alleen bij pubers anders gaat dan bij volwassenen is alles te relativeren en in het juiste perspectief te zien. Dat maakt dat sommige pubers de gevolgen van ‘een mislukking’ te groot inschatten. ‘Falen’ kan een grote impact hebben en zorgen voor een negatieve spiraal. Zo ook de ‘verkeerde keuze’ van een studie kan zorgen voor een spiraal van onzekerheid.

Op tijd beginnen met een gesprek over studiekeuze geeft rust. Ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wil maakt het zoeken naar de juiste studie een stuk eenvoudiger!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.