Talenten in kaart

Werk dat aansluit bij je passie en loopbaanwaarden is het werk dat je van nature moeiteloos doet. Maar heb je je eigen talenten in kaart en hoe zien anderen jouw talenten?

Heb je een beeld welke banen er passen bij jouw talenten. Er verdwijnen banen, maar er komen ook veel nieuwe banen bij. Zo is de data scientist “The Sexiest Job of the 21ste Century” en de vlogger niet meer weg te denken.

 

2 oefeningen om achter je talenten te komen:

1. Wat wilde je vroeger worden?

Beschrijf wat je wilde worden toen je 3 tot 6 jaar was. Als je dit niet kunt herinneren, volstaan kenmerken van werk die je belangrijk vond. Rijk, beroemd, sterk.

Bedenk vervolgens wat de elementen in de gedroomde beroepen zijn die jou aanspraken op jonge leeftijd en die wellicht nog steeds belangrijk voor je zijn.

2. Droombaan

Schrijf 10 beroepen op die je zou kiezen als er geen beperking in mogelijkheden voor je zou zijn. Ongeremd door je fysieke gesteldheid, je afkomst, je opleidingsachtergrond, etc.

  • Kies vervolgens je 3 favorieten, waarbij ze niet teveel op elkaar mogen lijken.
  • Ga vervolgens in het wilde weg associeren bij deze beroepen. Schrijf alles op, positief als negatief.
  • Kun je een richting ontdekken die naar jouw droombaan wijst?

Om een sterk, onderscheidend en aantrekkelijk merk te worden, zul je precies in kaart moeten brengen wat de eigenschappen zijn die jou uniek en bijzonder maken en waarmee je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie. Om dit te bereiken zul je een investering in jezelf moeten doen. Zonder zelfonderzoek geen sterk merk.